Gulvsliber Sabro

Vil du have et lysere trægulv?

Vil du have et lysere trægulv?

editorial

De danske hjem emmer af lys og hvide toner, og de fleste af os vil gerne skrue helt op for lyset for at få mest muligt ud af dagene. Har du mørke eller naturfarvede trægulve, sluger de en del af lyset – men det kan du ændre med en hvidpigmentering.

Lys tiltrækker lys, og hvide vægge og hvide gulve spejler lyset, så det stråler rundt i alle hjørner af rummet. Det er ikke bare flot, det er også sundt for sindet; dagslys giver nemlig varme og energi til kroppen, og jo mere lys, du har i lejligheden, jo bedre er indeklimaet derfor.

Er dit trægulv ikke helt lyst nok, kan du give det hvidpigment, når du efterbehandler det – og det kan du gøre uanset, om du har plankegulve, parketgulve eller lamelgulve.

Tre muligheder for hvidpigmentering

Grundlæggende er der tre metoder, du kan bruge, hvis du vil lysne dit gulv: hvid lak, hvid olie eller hvid sæbe. Derudover kan du maksimere effekten, hvis du behandler gulvet med hvid lud, inden den endelige behandling.

Vælger du hvid lak, får du et trægulv, der er lyst og slidstærkt. Det er let at rengøre, og det kræver intet andet vedligehold end den daglige rengøring. Enkelt og let – nemmere bliver det ikke.

Vælger du hvid olie, får du et trægulv, der er lyst og medium stærkt. Det er stadig let at rengøre, men modsat det lakerede gulv kræver det vedligehold – en gang om året skal det have en plejende behandling med hvidpigmenteret olie. 

Vælger du hvid sæbe, får du et råt og rustikt trægulv, der er lyst men sart overfor skidt og væske. Du skal være grundig med den daglige rengøring, ligesom du jævnligt skal vaske gulvet med sæbespåner, så det forbliver mættet – alternativt kan det ikke holde væske fra at trænge ned i brædderne og efterlade store pletter.