Gulvsliber Risskov

Hvilken træsort skal du vælge?

Hvilken træsort skal du vælge?

editorial

Dit gulv betyder alverden for boligens udseende, og derfor er det vigtigt at vælge rigtigt – men hvad skal du tage højde for, når du overvejer de forskellige træsorter?

Der er mange ting, du bør overveje, når du skal vælge dit trægulv, men i sidste ende er det et spørgsmål om slidstyrke og krav til vedligeholdelse.

Nøgleordet er altså trægulvets hårdhed; en entré kræver eksempelvis et langt hårdere gulv end soveværelset. Eksperter bruger en specifik skala til at måle hårdheden af en træsort (Brinell-skalaen), og groft sagt strækker den sig fra 1,6-7, hvor 7 er den hårdeste.

Vi har samlet en liste over typiske træsorter i danske hjem og giver dig en indikation af hårdhed og udseende nedenfor.

 

 

Ahorn (4,8)

Ahorn er en lys og stærk træsort med små knaster, og i forhold til udseendet giver ahorn et roligt og ensartet gulv.

 

Ask (4,8)

Ask er en hård træsort, der er lys – om end mere gullig en ahorn – og har tydelige åretegninger. Denne træsort giver et lyst gulv med lidt spil.

 

Bøg (3,8)

Bøg er ikke helt så hårdt som ahorn og ask, men egner sig alligevel godt til trægulvet. Det er ensartet i sit udseende og har et meget neutralt look.

 

Eg (5,6)

Eg er en yderst velegnet træsort til gulve på grund af den høje hårdhed, men det er vigtigt, at du vælger den rette type eg, da hårdheden veksler fra sort til sort. Egetræ har et svagt rødligt skær og giver et varmt gulv med meget struktur.

 

Fyrretræ (1,6)

Fyrretræ er et populært valg i mange danske hjem, da det er forholdsvis billigt. Det bliver gult med tiden, hvis ikke du behandler det med lud, og samtidig er det ikke særlig hårdt, så det tager let imod både skrammer, ridser og tryk fra tunge møbler og stiletter.

 

Når du har valgt den rette træsort til dit gulv, er det næste, du skal overveje, hvordan det skal efterbehandles – det valg påvirker nemlig også slidstyrken.