Gulvsliber Skanderborg

Tips til valg af efterbehandling

Tips til valg af efterbehandling

editorial

Du har endelig valgt, hvilken træsort dit nye trægulv skal have, og du tror (fejlagtigt), at nu er det værste overstået. Men næh nej; du skal også beslutte dig for, hvilken overfladebehandling gulvet skal have.

Overvejelserne er ikke slut – du skal bestemme dig for, hvordan dit gulv skal behandles, og det er næsten lige så svært som at vælge træsort. Vi har talt med en gulvekspert, der siger, at der er 4 ting, du primært bør overveje.

1) Vedligehold

De forskellige muligheder for efterbehandling stiller forskellige krav til vedligehold. Hvor et lakeret gulv er nærmest vedligeholdelsesfrit, kræver et sæbebehandlet gulv, at du vasker det med sæbespåner mindst én gang om måneden.

2) Udsatte områder

Skal trægulvet lægges på udsatte områder, fx i entréen, på trappetrin eller i køkkenet, er det vigtigt med en slidstærk og smudsafvisende overflade, ligesom det kan være en fordel, hvis det er muligt at pletreparere overfladen.

3) Udseende

Efterbehandling er ikke kun et spørgsmål om slidstyrke og vedligeholdelse – det er i høj grad også et spørgsmål om udseende. Du er altså nødt til at veje dine (fraværende) ønsker om vedligehold op imod det ønskede udseende.

4) Husdyr

Har du husdyr, kan det være en god idé ikke bare at vælge en slidstærk efterbehandling, men også at tage højde for, at de små poter skal kunne gå rundt på gulvet uden at glide i tide og utide.

 

Grundlæggende står valget af efterbehandling mellem lak, olie og sæbe. Hvor et lakeret gulv er det stærkeste, du kan få, er et sæbebehandlet gulv den svageste. En sæbebehandling giver et naturligt udseende, hvor lak og olie ændrer på farven og intensiteten på strukturen. Et lakeret gulv er stærkt, men det kan ikke repareres uden at hele gulvet skal slibes, mens olie- og sæbebehandlede gulve kan repareres på særligt udsatte områder uden at hele gulvet skal have en omgang. Der er altså fordele og ulemper ved det hele.