Gulvsliber Silkeborg

Lyst eller mørkt trægulv – hvad skal du vælge?

Lyst eller mørkt trægulv – hvad skal du vælge?

editorial

Der er mange ting, du skal overveje, når du skal vælge dit nye trægulv; én af tingene er, hvor vidt det skal være et lyst eller et mørkt gulv. Vi deler fordele og ulemper, så du bliver rustet til at vælge.

Skal der være mønster i gulvet eller ej, skal du have gulvvarme eller akustikgulve og skal plankerne være massive eller ej? Spørgsmålene er mange, og det dilemma, vi berører i dag, handler om hvor vidt dit trægulv skal være lyst eller mørkt.

Et mørkt gulv samler rummet

Der er ikke mange danskere, der umiddelbart tør kaste sig over et mørkt gulv, men faktisk kan mange danske hjem – særligt de nye med store vinduespartier – sagtens tåle et mørkt gulv. Som udgangspunkt siger man, at et mørkt gulv samler hjemmet og skaber hygge, og det kan være en eminent kontrast til hvide vægge og lyse møbler. 

Vælger du et mørkt trægulv er det netop kontrasten mellem mørkt og lyst, der er essentiel. Det handler om at dosere det mørke i de rette mængder, så det ikke overtaget hjemmet; du skal altså huske, at mørke gulve kræver lyse møbler.

Et lyst gulv giver ro

Modsat den stærke kontrast du får i mørke gulve, får du med et lyst trægulv en rolig helhed, hvor møbler, inventar og gulv flyder sammen. Det passer godt ind i det nordiske og minimalistiske udtryk, og et lyst trægulv vil desuden øge lysniveauet i din bolig, fordi det reflekterer lyset i stedet for at opsluge det. 

Vil du gerne have næsten hvide gulve, kan du med fordel vælge en lys træsort, fx ask eller ahorn, og behandle det først med hvid lud og derefter med hvid lak eller olie. Det kan være en fordel, hvis din bolig er lille, eller hvis du ikke har mange vinduer til at føre dagslyset ind.