Sådan kan du holde liv i din brændeovn
Ved at holde liv i ens brændeovn mener vi her ikke, hvordan man skal vedligeholde selve ovnen, så den kan bruges i lang tid – hvilket selvfølgelig er vigtigt nok i sig selv – men hvordan man sørger for at skabe godt med ild i den, så den kan holde længere med varmen.
Det er jo et smart, lukket indre, man kan skabe en ildebrand i og holde sig varm ved, men man skal også forstå at gøre det ordentligt, for det er svært at regulere varmen med sådan en ovn her, end man kan med et klimaanlæg, radiatorer med videre.
Desuden bliver varmefordelingen ikke så god, og selvom det er en gammeldagsmåde at få varme på, så forurener det en del.
Men det er virkelig hyggeligt at få varme på den måde, så hvis man kan finde ud af at gøre det ordentligt, så kan man også udnytte ressourcerne fuldt ud og faktisk holde liv i dette indre bål længe.
Der skal faktisk ikke meget til at holde liv i en brændeovn
Som det første skal du have noget optændingsbrænde lagt ind, så der er luft mellem pindebrændet. Så kan du bruge optændingsblokke, tændvæske eller lignende; men papir mellem brændet kan også fungere, hvis du har tålmodighed.
Sørg for lidt gennemtræk i starten, så der kan komme godt med ild, og når der er godt med ild i ovnen, så lukker du for gennemtrækket.
Når optændingsbrændet næsten er brændt væk, så smider du den første knude brænde på.
Er det et almindeligt lokale i et hus, man er ved at varme op, så kan man sagtens nøjes med et enkelt eller to stykker brænde til at holde liv i det, ellers bliver det for varmt.
Spred den varme aske rundt, når du lægger nyt brænde ind, så der er større chance for, at der komme ild i det naturligt.
Når du går i seng, kan du smide meget brænde på, så der er varme hele natten, og dagen efter er der måske stadig gløder at tænde op med!