Fejlsøgning af el-gulvvarmekabler

Fejlsøgning af el-gulvvarmekabler: når to er tæt på hinanden

Fejlsøgning af el-gulvvarmekabler: når to er tæt på hinanden

editorial

Med “to” i overskriften mener vi, når der er to fejl tæt på hinanden, når man laver fejlsøgning af el-gulvvarmekabler.

Lad os starte med et lidt morbidt eksempel, hvor man fortæller, hvordan man bedst slipper afsted med at grave et lig ned:

Man graver liget langt ned i jorden, og et par meter tættere på overfladen, så begraver man for eksempel en død hund. 
Når man så undersøger området og finder hunden først, så vil flere tro, at det var en hund, der lå begravet her og ikke et menneske.

Det vil nok næppe virke hver gang, og vi vil ikke opfordre til at gøre det, men pointen er nok gået igennem.

For når vi så taler om fejlsøgning på el-gulvvarmekabler, så er det ofte elektronik, der står for at gøre den slags, der er programmeret af os mennesker til at lede efter fejl, da det er smartest, så vi kan lave søgningen under gulvet for eksempel, uden man skal pille gulvet op for at kigge efter og finde fejlen.

Hvis en efterforsker fandt den givne hund og undrede sig over underlaget videre ned, var der nok en chance for, at liget alligevel fundet, fordi vedkommende brugte sin sunde skepsis.

Hvis nu elektronikken var sat til at finde et lig, så ville den automatisk finde liget af hunden og konstatere, at et lig var fundet, og så er der ikke mere her.

Selv hvis den lærte at skelne mellem forskellige typer af lig, ville den nok konkludere, at her ikke var andet end hunden.

Så hvis nu to fejl i disse kabler lå ved siden af hinanden, så ville maskineriet måske finde den ene, men ikke kunne skelne den fra den anden og sige, at systemet nu virker igen.

Når det så alligevel ikke virker, ville man som kontrollant måske bare tro, at maskinen var i stykker, fordi der allerede var fundet en fejl her – selvom der reelt var to!