lasagne

En italiensk favorit

En italiensk favorit

editorial

Pasta er blevet populært og anvendes i dag i et stort antal af danske hovedretter. Men pasta er en ældgammel tradition, som har rødder over 3.000 år tilbage i tiden. Her fandt man nemlig det første værktøj, der blev brugt til at fremstille pasta. Her får du mere af historien bag pastaen, og nogle af danskernes yndlingsretter, hvor pastaen hører til.

Når de fleste hører ordet ”pasta” falder deres tanker som regel over på Italien og det italienske køkken, men i virkeligheden stammer det første tegn på pasta fra de ældgamle grækere. Dejen var flad og mindede mest af alt om pastaplader. Romerne videre tog denne tankegang tilbage i det 1.århundrede og lavede en ret i lag med kød eller fisk.

I det 5. århundrede fremstillede de arabiske lande nudler, og derfor mener nogle af pastaen i virkeligheden stammer fra Arabien og har spredt sig til Italien. Tanken går på, at da araberne trængte ind i Sicilien havde de medbragt langtidsholdbar mad. Der er også teorier om, at det var Marco Polo, der vendte hjem med pasta fra Kina. Kina er en ældgammel civilisation, og det er muligt at pasta har eksisteret i Kina i mange mange år før vi kendte til den.

Nogle århundrede senere blev pasta kendt i Amerika, hvor primært opdagelsesrejsende fra Europa tog det med på sejlturen.

Populær ret

En af de rigtig populære italienske pastaretter er lasagne, som har rødder tilbage i byen Bologna. L

asagne indeholder tynde pastaplader, der ligges adskilt og kommes fyld i. I Danmark vil vi ofte putte kødsovs og bechamelsauce i, som vi enten selv laver eller køber færdiglavet.

I Italien består lasagne ikke kun af kød, men kan indeholder grøntsager, fisk og svampe. I den originale version af lasagne, vil der være meget mere pasta end vi putter i, i Danmark. Anvender du frisk pasta til at tilberede retten, vil du spare tid i ovnen – den bliver nemlig hurtigere færdig. Generelt er det vigtigt, at retten har masser af væde, da pladerne vil suge en masse vand til sig, når den tilberedes.

De fleste danskere putter revet ost på toppen eller skærer bøffelmozzarella i skiver og ligger ovenpå. Begge ting smager fantastisk, og sørger for at holde på vandet i retten, så det ikke fordamper i ovnen.