koteletter i fad

Derfor er grisens kød så ærkedansk

Derfor er grisens kød så ærkedansk

editorial

Hvornår spiste du senest svinekød? Svaret på det spørgsmål kan være meget forskelligt afhængig af din alder, hvor du bor og hvilken politisk overbevisning, du har.

Den danske gris er så dansk en råvare, at den er et oplagt politisk symbol. Fordi grisen har været danskernes basisføde siden oldtiden. I tusindvis af år har danskerne holdt svin, som typisk levede af affaldet fra husholdningerne. Det gjorde den økonomisk fornuftig, fordi når de blev store nok, kunne svinene slagtes og spises.

Det er svært at finde en råvare, som har den samme rod i danskerne som grisen, fordi det har været en del af vores hverdagskost i så mange år. Vi er i dag det land i Europa, der spiser mest svinekød pr. indbygger, og det er nok den væsentligste årsag til, at svinekødet igen og igen bliver brugt politisk.

I Danmark går 12,8 millioner grise rundt

At Danmark sidenhen er blevet den nation, som huser den 6. største produktion af svin i Europa, har ikke gjort danskernes tilhørsforhold til grisene mindre.

Produktionen af svin har siden slutningen af 1800-tallet fået større og større økonomisk betydning for Danmark. I dag der således cirka 10 millioner flere grise i Danmark, end der var i 1950.

Og i 1957 besluttede brancheorganisationen Danske Slagterier at lancere kampagnen “Gris på Gaflen”. Den skulle sørge for, at danskerne blev inspireret til at sætte svineforbruget op, så slagterierne kunne sælge mere kød til det danske marked. Kampagnen resulterede i udgivelsen af en kogebog, som i dag er eksempel på det, der måske ikke helt uretfærdigt har fået genrebetegnelsen “brun mad”. Såsom frikadeller, sovs og kartofler.

Hvad det konkret kommer til at betyde, må tiden vise. En ting er sikkert. Den danske gris er højst sandsynligt ikke færdig med at være omdrejningspunktet mange danske måltider. Hvad skal du have at spise i aften? Frikadeller, hotdogs eller måske en klassisk portion koteletter i fad?