pandekager

Pandekager fra hele verden

Pandekager fra hele verden

editorial

Pandekager er et fænomen, som man finder over hele verden. Blandt mest kendte er de tykke og bløde amerikanske pandekager, som alle, som har nydt en full size breakfast på en amerikansk diner har stiftet bekendtskab med. Og så er der de russiske blinis, som traditionelt serveres med kaviar, de germanske pfannkuchen og de franske crépes, de ungarske palacsinta og de italienske farinata samt de finske pannukakku. Fra de etiopiske restauranter kender vi de syrlige og gummiagtige injera, som bruges til at samle måltidets øvrige bestanddele op med, og fra det fjerne østen har vi de indonesiske rismelspandekager serabi og de kinesiske bing. Og vi har alle på et tidspunkt stiftet bekendtskab med den mexikanske tortilla, eller måske den venezuelanske arepa.

Fælles for alle disse typer bagværk er, at de består af særdeles enkle ingredienser, og at de bages på en varm overflade og således bliver mere stegt end bagt. Dette gør sig også gældende for den pandekage, vi som danskere kender allerbedst, nemlig den traditionelle, gammeldags pandekage.

Gammeldags pandekager – et stykke dansk kulturhistorie

På trods af alle disse indflydelser fra hele verden, står den danske, gammeldags pandekage utroligt stærkt. Dette skyldes, at denne type pandekage har været en del af det danske køkken, omtrent så længe som der har eksisteret en dansk køkkentradition. Samtidig er gammeldags pandekager noget nær det nemmeste at lave. Og de ingredienser, der påkræves for at lave en basis pandekagedej, er ting, som for det meste findes i køkkenet i forvejen, og som kan erhverves i langt de fleste butikker: Mel, æg, smør, mælk, salt og sukker. Er du i besiddelse af disse ingredienser, en skål og en ske til at røre med samt en stegepande og en spatel – ja, så er du godt hjulpte, og kan igangsætte din produktion af pandekager med det samme!

Find den fulde opskrift på dk-kogebogen.dk