Erhvervsuddannelse eller gymnasiet?

Nyhed udgivet:
D. 12 august 2016
Del nyheden på:

Jesper Grubbe Møller, Knudsgade 7, Horsens, formand for Horsens Håndværker og Industriforening.

 

Det er det valg mange unge sammen med deres forældre står overfor. Og alt for mange har i de sidste mange år valgt gymnasiet, da det er regnet som det sikre valg. Vi har set at gymnasier landet over har haft tilgang af elever. Gymnasier er blevet udvidet med nye bygninger og flere klasser på hver årgang. Vore politikere har set det som et brud med den sociale arv. Og dette har været medvirkende til at endnu flere har valgt gymnasievejen. Dette er der som sådan ikke noget galt med. 

Men det har haft den slagside at vi i dag mangler faguddannede tømrere, murere, elektrikere og industriteknikere. Man kan med nogen ret sige, at det er fagenes og erhvervsskolernes egen skyld – vi har ikke været dygtige nok til at tiltrække de unge og overbevise forældrene om, at en erhvervsuddannelse er et lige så rigtigt og sikkert valg. OGSÅ hvis man vil bryde den sociale arv. 

Som jeg ser det, kommer der alt for mange igennem gymnasiet, der fylder op i uddannelsessystemet med uddannelser, som samfundet ikke har brug for i samme grad, som vi har brug for unge, der har valgt at blive tømrer, murer, elektriker industritekniker mm. 

Disse unge har mulighed for at bruge deres faglige uddannelse til at forsørge sig selv. Eller de kan bruge deres svendebrev til at læse til ingeniør, arkitekt, konstruktør, maskinmester og meget mere. 

Der har i alt for mange år manglet fokus på de enormt mange muligheder man har med et svendebrev i hånden. Karakterkravet er set med mine øjne i orden. Men måden at få balance i uddannelsesvalget er oplysning om de mange muligheder, der er i at få et svendebrev, og at vi hjælpes ad med at nedtone det skønmaleri, der er tegnet af valget af gymnasievejen.

Vi skal gribe de muligheder, der ligger i reformen af erhvervsuddannelserne for at overbevise de unge og deres forældre om, at en erhvervsuddannelse er det gode og sikre valg, både i forhold til job og videre uddannelse. De erhvervsuddannelser, vi har fået med reformen, er erhvervsuddannelse, der åbner nye og andre døre, end dem vi har kendt indtil nu. 

Lad os gribe den chance for at sætte fokus på erhvervsuddannelserne, som reformen har givet os. Det er nu, vi skal slå til. 

 

Tilbage til oversigt

Vil du vide emre?

Tilmeld nyhedsbrev

bubblemedia